KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM NEDİR?
Kişisel koruyucu donanım bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikelerine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir. Endüstride kullanılan soğuğa veya sıcağa karşı koruyan giysiler, güvenlik ayakkabıları, eldivenler, güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM İÇİN TEMEL SAĞLIK VE GÜVENLİK GEREKLERİ NELERDİR?
CE İşareti; tüm ürünlerde olduğu gibi KKD’nin de insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olması gereken asgari güvenlik koşuludur. Kişisel Koruyucu Donanımlar EN VE TSEN standartlarına uygun olmalıdır.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Hangi tür Kişisel koruyucu donanım’ın hangi risklere karşı koruma sağladığı ne kadar süre kullanılacağı yeterli bilgi ve uygulamalı eğitim çalışanlara ücretsiz verilmelidir. İşçilerin görüşleri alınmalı ve katılımları sağlanmalıdır.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ÇALIŞAN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Çalışanlar kendilerine sağlanan Kişisel Koruyucu Donanımı aldıkları eğitime ve talimata uygun doğru kullanmak ve korumakla yükümlüdür. Çalışanlar Kişisel Koruyucu Donanımda gördükleri herhangi bir arıza veya eksikliği işverene bildirecektir. Çalışanlara verilen KKD’ler her zaman etkili bir şekilde çalışır durumda olacak temizlik ve bakımı yapılacak ve gerektiğinde yenileri ile değiştirilecektir. Tam bir koruma sağlanabilmesi için seçilecek ürünün CE işareti taşımasına dikkat edilmelidir. Kişisel Koruyucu Donanımın taşıması gereken minimum güvenlik koşulları (Standartlar) hakkında bilgi edinilmelidir. Kişisel Koruyucu Donanımın seçiminde ayrıca, riske ilişkin limit değerlere de dikkat edilmelidir.
Göz ve Yüz Koruyucuları
Gözlükler, yüz siperleri ve maskeler kaynak işleri, kimyasallarla çalışan işler gibi parça sıçraması riskinin olduğu benzer işlerde kullanılırlar.
Kulak Korucuları
Kulak Tıkaçları, Manşonlu kulaklıklar ağaç, tekstil ve metal sanayi gibi gürültünün yüksek olduğu işlerde kullanılırlar.
Baş Korucuları
Baret, Şapka ve Kasklar İnşaat işleri, tüneller, maden işleri, metal endüstrisi gibi işlerde düşen cisimlere ve çarpmaya karşı korumak için kullanılırlar.
Solunum Sistemi Koruyucuları
Solunum cihazları, toz ve gaz maskeleri, dalgıç donanımları, yangın maskeleri gibi donanımlar, tozlu, kapalı ortamlarda oksijenin yetersiz olduğu yerlerde ve yeraltı işlerinde koruyucu olarak kullanılırlar.
Ayak ve Bacak Koruyucuları
Ayakkabı, bot, çizme, tozluk ve dizlikler gibi donanımlar inşaat, maden yeraltı ve metal işlerinde elektrik, sıcaklık, kayma, düşen, sıçrayan ve batan cisimlere karşı koruma sağlar.
El ve Kol Koruyucuları
Eldivenler ve kolluklar Kimya, makine metal ve İnşaat gibi sektörlerde, kimyasal maddeler, Elektrik, sıcaklık, titreşim gibi etmenlerin yol açacağı kesme, delinme, yanık gibi risklere karşı korur.
Vücut ve Gövde Koruyucuları
Koruyucu önlük, cankurtaran yeleği ve emniyet kemerleri döküm, kaynak, inşaat, kanalizasyon işlerinde toz, sıcaklık, elektrik, radyasyon kimyasallar ve yüksekten düşmeye kaşı koruyucu olarak kullanılır.
Emniyet Kemeri
Düşme riski olan yerlerde (Direk, şalt tesisleri, atölye vb.) çalışanın yüksekten düşmesini önlemek, düşmeye karşı korumak amacıyla kullanılan kemer ve halatlardan oluşan güvenlik malzemesidir.